Demararea lucrărilor de execuție a reabilitării Bisericii Reformate din Căpușu Mare, județul Cluj

Biserica reformată din Căpușu Mare este un monument istoric din satul Căpușu Mare (în maghiară Magyarkapus, în germană Grossthoren) din județul Cluj.

Echipa Moebius Engineering & Design a început proiectarea reabilitării acestui monument istoric în 2017. În acest an, pe data de 8 Aprilie s-a trecut la faza de execuție a lucrărilor de reabilitare.

Date proiect:

  • Adresa: Căpușu Mare, județul Cluj
  • Structura de rezistență: Moebius Engineering Ltd,  ing. Alpár Kis, ing. Csongor Biró
  • Status: demarare execuție lucrări de reabilitare pe 8.04.2020

Despre monumentul istoric și însemnătatea sa:

Construită în secolul XVII (în forma sa actuală), Biserica reformată din Căpușu Mare, remarcabilă prin volumetria sa, a trecut printr-o restaurare masivă între anii 1742 – 1759. În aceeași perioadă a fost realizat și elementul care dă culoare acestui monument unic în Transilvania: tavanul casetat din lemn cu ornamente deosebite. Odată cu trecerea timpului, acesta s-a deteriorat, dar în anul 2006, cu eforturi considerabile ale Oficiului Maghiar al Patrimoniului Cultural, tavanul a fost restaurat de către pictorul-restaurator Ferenc Mihály. Un alt element demn de remarcat este și chenarul de piatră situat în partea din partea vestică a bisericii.

În anul 2017, echipa Moebius Engineering & Design a preluat partea de proiectare a lucrărilor de reabilitare a bisericii reformate din Căpușu Mare. În anul curent, suntem bucuroși să anunțăm începerea lucrărilor de execuție a reabilitării. Acestea vor dura aproximativ un an, dar vom reveni cu informații de pe șantier.

Este o onoare pentru noi să putem reda comunității din Căpușu Mare frumusețea acestui monument istoric, care reprezintă totodată spiritualitate satului.

Pentru mai multe detalii, sau proiecte similare vă invităm să ne scrieți aici.

Share this post