Elkezdődtek a magyarkapusi református templom felújításának kivitelezési munkálatai

A magyarkapusi református műemléktemplom Magyarkapuson (románul Căpușu Mare, németül Grossthoren) található, Kolozs megyében.

A Moebius Engineering & Design mérnökei 2017-ben láttak hozzá a műemlékfelújítás szerkezeti terveinek elkészítéséhez. Idén április 8-án a kivitelezési munkálatok is elkezdődtek.

A projekt részletei:

Műemlék-azonosító: CJ-II-m-B-07547

Cím: Magyarkapus, Kolozs megye

Szerkezetmérnöki tervezés: Moebius Engineering KFT, Kis Alpár okl. mérn., Biró Csongor okl. mérn.

Állapot: kivitelezési munkálatok kezdete: 2020. április 8.

Az épület jelentőségéről:

Az arányai miatt impozáns magyarkapusi református templom jelenlegi formájában a XVII. században alakult ki: 1742-1759 között a korábbi, XIII. századi templom átalakították. Ekkor készült az egyedi műemlék jellegzetes, díszes kazettás famennyezete.  Az idők során a mennyezet részeit kicserélték vagy tönkrementek. 2006-ban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatásával Ferenc Mihály festő-restaurátor helyreállította az eredeti kazettás mennyezetet. A templom másik, művészettörténeti szempontból értékes eleme a nyugati bejárati kapu kőkerete.

A Moebius Engineering & Design csapata 2017-ben látott hozzá a magyarkapusi református templom felújítási munkálataihoz szükséges szerkezetmérnöki tervezéshez, és örömmel jelentjük, idén tavasszal a kivitelezési munkálatok is elkezdődtek. A műemlékrestaurálás körülbelül egy évig tart – eközben még jelentkezünk helyszíni beszámolókkal.

Megtisztelő, hogy mi is hozzájárulunk ahhoz, hogy Magyarkapus faluközössége teljes pompájában kapja vissza épített örökségét.

További részletekért és hasonló projektekkel kapcsolatos információkért bizalommal vegyék fel a kapcsolatot csapatunkkal ezeken az elérhetőségeken.

Share this post