Faza DALI a proiectului de reabilitare a Clădirii Liceului Tehnologic “Fogarasy Mihály” din Gheorgheni, județul Harghita
Vă informâm oficial, că în acest trimestru proiectul de reabilitare a clădirii Liceului Tehnologic “Fogarasy Mihály” din Gheorgheni, județul Harghita a ajuns la faza de predare și finalizare a Documentației și Avizarii Lucrărilor de Intervenție (DALI).
Faza DALI cuprinde urmatoarele:
- releveu arhitectural si structural realizat prin scanare 3D
- intocmirea studiilor de specialitate (studiu istoric, expertiza tehnica, studiu geotehnic, etc.).
- realizarea proiectelor de specialitate pentru faza DALI cu propuneri legate de arhitectura, rezistenta si instalatii
Este o etapă importantă a proiectului și felicitâm echipa de proiectare și beneficiarul pentru acest pas.
Date proiect:
- Beneficiar: Parohia Romano-Catolică SF. Ștefan, municipiul Gheorgheni, județul Harghita
- Adresa: Gheorgheni, județul Harghita
- Structura de rezistență: Moebius Online, ing. Alpár Kis, ing. Csongor Biró
- Proiectare de arhitectură: AT Scale Design Studio (arh. Száva Nándor, arh. Száva Tibor)
- Status: finalizare DALI
Despre proiect și relevanța istorică a clădirii:
Liceul Tehnologic Fogarasy Mihály din municipiul Gheorgheni județul Harghita, situat pe strada Márton Áron nr. 13-15 se află în zona de protecție al Ansamblului bisericii romano – catolice ”Sfântul Nicolae”, situat pe aceeași stradă la nr. 9-11 și al Ansamblului urban Strada Márton Áron, ce cuprinde imobilele aflate sub numerele 10-12-14. Clădirea liceului este echivalentă ca și valoare monumentelor istorice, care poate fi clasată ca monument istoric în viitorul apropiat, astfel reabilitarea ei sa va trata ca și o reabilitare de monument istoric.
Liceul ce poartă numele fondatorului său, episcopul Transilvaniei Fogarasy Mihály, are o istorie zbuciumată. Planul actual sub forma unei litere H al liceul este rezultatul final al marii extinderi din anii 1926-1938, care a adăugat clădirii originale câte un corp de clădire de-o parte și alta, identice ca formă și ornamentică cu cea originală. Conform înscrisurilor oficiale, în perioada 1874 – 1944 absolvenții școlii profesionale erau specializați în pantofărie, tâmplărie, fotografie, ceasornicărie și multe altele. Trecând prin mai multe regimuri, clădirea a continuat să funcționeze ca școală profesională de meserii, până a ajuns la forma sa actuală. De-a lungul anilor, ansamblul a fost completat cu internat, sakă de sport și ateliere.
O carte poștală de la cumpăna secolelor XIX-XX, ce reprezintă fațada Școlii Confesionale de Fete ne permite să ne facem o imagine despre instituția de învățământ dinainte de marea extindere. Fațada veche nu diferă prea mult de cea contemporană, clădirea veche fiind o construcție simplă, compusă din parter și un etaj, specifică arhitecturii urbane din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Corpul de clădire este luminat de ferestre cu ancadramente dreptunghiulare, cu cercevele din lemn.
Subsolul Liceului Tehnologic are o importanță deosebită din punct de vedere istoric, fiind cea mai veche parte a edificiului, provenind din perioada primei faze de construcție și peste care a fost ridicată și actuala extindere a clădirii către str. Márton Áron. Subsolul existent este organizat în două tronsoane istorice diferite legate de o încăpere ulterior construită, cu ocazia marii extinderi. Primul subsol, care este situată sub partea cea mai veche a clădirii, este boltit, format dintr-o singură încăpere și o semi-încăpere adosată, care a adăpostit scara de lemn inițială pentru coborâre. Al doilea subsol este subsolul original și menținut al casei din imediata vecinătate a școlii, fosta casă Szarukán, a cărei suprastructură a fost demolată în vederea construirii extinderii școlii. Subsolurile inițial au fost destinate unor spații de depozitare alimente pentru școală. În timpul celor două conflagrații mondiale au servit ca loc de refugiu.
Vom reveni cu mai multe detalii despre clădire în viitorul apropiat.
Pentru mai multe detalii, sau proiecte similare vă invităm să ne scrieți aici.