Elkészült a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Líceum felújításának megvalósíthatósági tanulmánya

Hivatalosan is bejelentjük, hogy nemrég véglegesítettük és átadjuk a Hargita megyei Gyergyószentmiklóson a Fogarasy Mihály Műszaki Líceum épületének megvalósíthatósági tanulmányát (DALI).

A felújítási tervdokumentáció a következő elemeket tartalmazza:

  • 3D térszkenneléssel végzett építészeti és szerkezeti felmérés
  • szaktanulmányok elkészítése (művészettörténeti tanulmány, műszaki szakvélemény, geotechnikai tanulmány stb.).
  • a projekt megvalósíthatósági tanulmánya a hozzá tartozó szaktervekkel: építészeti, tartószerkezeti és gépészeti javaslatok terve

Mérföldkőhöz érkezett a projekt, gratulálunk a tervezőcsapatnak és a Kedvezményezettnek ehhez a fontos lépéshez!

A projekt részletei:

  • Kedvezményezett, a befektetés tulajdonosa:  a gyergyószentmiklósi Szent István Ereklyéinek Átvitele Plébánia
  • Cím: Gyergyószentmiklós, Hargita megye
  • Szerkezetmérnöki tervezés és management: Moebius Online KFT, Kis Alpár okl. mérn., Biró Csongor okl. mérn.
  • Építészeti terv: AT Scale Design Studio (Száva Nándor építész, Száva Tibor építész)
  • Állapot: megvalósíthatósági tanulmány

Az épület jelentőségéről:

A gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Líceum a Márton Áron utcában , a 13-15. sz. alatt található, a  Szent Miklós Római Katolikus Templom közelében. Az épületegyüttes műemlékvédelmi szempontból védett területnek számít, a líceum épülete műemlék jellegű, értéke megegyezik a közelben található épített örökséggel (a 9-11 és a 10-12-14 szám alatti ingatlanok is műemlékek). A korhű és szakszerű restaurálásnak köszönhetően a közeljövőben a Fogarasy Mihály Műszaki Líceum épülete is el tudja nyerni a műemlék-státuszt.

A líceum névadója a gyergyói származású Fogarasy Mihály erdélyi püspök. A műemlék-épület története hányattatott: jelenlegi H alakját az 1926-1938 közötti bővítésekor nyerte el, amikor mindkét felén egy-egy új szárnyat építettek, mindkettő alakja és díszítése azonos az eredetivel. A hivatalos feljegyzések szerint 1874 – 1944 időszakban vargák, ácsok, asztalosok, fényképészek, óraművesek és sok más szakmában jeleskedő inas tanult itt. A változó rezsimek alatt az épület tanintézményként, szakiskolaként működött. Mára a Fogarasy Mihály Műszaki Líceum bentlakással, sportpályával és műhelyekkel bővült.

A 19. és a 20. század fordulóján készült képeslap, amely a Fogarassy Leánynevelő Intézet homlokzatát ábrázolja, arról tanúskodik, hogyan nézett ki az eredeti épület a jelképesen „nagy bővítésnek“ nevezett átalakítások előtt. A homlokzat nem sokban különbözik a maitól, a kornak megfelelő egyszerű, földszintből és egy emeletből álló, a 19. század második felének városépítészetére jellemző ingatlan. A főépület téglalap alakú, az ablakok favázasak.

A líceum alagsora művészettörténeti szempontból különös jelentőséggel bír, mivel az épület legrégebbi része, az első építési szakasz elötti  időszakból származhat és alapjául szolgál az 1926-1938 között bővített épületrész Márton Áron utca felöli homlokzatának. A meglévő pince két nagy részre tagolódik, amelyet egy később épített helyiség kapcsol össze. Az egyik pince, amely az épület legrégebbi része alatt található, boltozatos, egy teremből áll és hozzátoldott kisebb részből, ahol az alagsorba vezető falépcső kapott helyet. A másik pince az iskola közvetlen közelében lévő egykori Szarukán-ház alagsora volt, amely megőrizte eredeti állapotát, bár a fölötte levő házat lebontották az iskola bővítésekor. Az alagsorokat eredetileg iskolai élelmiszerek tárolására szánták. A két világháború idején óvóhelyként és menedékként szolgáltak.

A közeljövőben az épület további részleteit is ismertetjük.

További információkért vagy hasonló projektek tervezéséért kérjük, írjon nekünk erre a címre!

Share this post