Reabilitarea Palatului Culturii din Sighetu Marmației, județul Maramureș
Palatul Culturii din Sighetu Marmației, județul Maramureș, construit între anii 1912-13, este o clădire emblematică a localității cu o bogată istorie și o valoare arhitecturală semnificativă.
În anul 2016 au fost demarate studiile de specialitate în vederea realizării proiectului de reabilitare a Palatului Culturii din Sighetu Marmației care va primi destinaţia Centru Cultural Pastoral Sf. Iosif Mărturisitorul.
Date proiect:
- Adresa: Str. Iuliu Maniu nr.31 Mun. Sighetu Marmației, jud. Maramureș
- Beneficiar: Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului
- Denumirea proiectului:
- Conservarea, reabilitarea și punerea în valoarea a Palatului Culturii din Sighetu Marmației cu destinația Centru Cultural Pastoral Sf. Iosif Mărturisitorul
- Proiectant general: S.C. ARH SERVICE GUTTMANN&COMP S.R.L.P
- Proiectant de specialitate rezistență: MOEBIUS ONLINE S.R.L.
- Status: în curs de execuție
Despre însemnătatea clădirii:
Palatul Culturii din Sighetu Marmației are la momentul redactării acestui articol, 108 ani de existență, fără o reparație capitală premergătoare, alta decât cea care face obiectul prezentului proiect. Arhitectura în stil eclectic (istoricist – romantic) și elementele distinctive prezentate în studiul de istoria artei de către dr. arh. Guttmann Szabolcs și istoricul de arta Weisz Attila, și anume: compoziția volumetrică, structura de rezistență, organizarea pe verticală și funcționalitatea inițială, tehnologia inovatoare pentru perioada construcției, toate concură la desemnarea edificiului ca unul de importanță națională.
Situat în centrul istoric, imobilul se conturează ca o mică cetate asemănătoare celor din Flroenza, cu 4 turnuri și o intrare tip portal ce sugerează rolul de fortăreață. Silueta robustă a clădirii țâșnește pe verticală având la bază un parter înalt cu piatră pe exterior, urmat de 2 etaje generoase ca înalțime, completate de o mansardă .
Din perspectiva echipei Moebius Engineering & Design, semnalăm ca element distinct al edificiului structura de rezistență a casei scării de formă hexagonală și a a planșeelor. Fiind prima oară în norul Transilvaniei când se folosește tehnologia betonului armat, clădire dobândește un rol de pionierat în domeniul construcțiilor din regiune.
Studiile și lucrările de proiectare au fost demarate în 2016. În prezent, reabilitarea Palatului Culturii din Sighetu Marmației este în etapa lucrărilor de execuție, care se preconizează că vor fi finalizate în cursul anului 2020. În calitate de proiectant de specialitate de rezistență, echipa Moebius Engineering & Design oferă și asistența tehnică de resort.
Vom reveni cu detalii din teren în curând!
Pentru mai multe detalii, sau proiecte similare vă invităm să ne scrieți aici.