A máramarosszigeti Kultúrpalota felújítása

A 1912-13 között épített máramarosszigeti Kultúrpalota (Közművelődési palota) a város egyik emblematikus műemléke, jelentős művészettörténeti és építészeti látványosság.

A felújítási tervekhez készülő felméréseket és előtanulmányokat 2016-ban végezte csapatunk, a felújított máramarosszigeti Kultúrpalotát pedig új rendeltetéssel adják át a kivitelezési munkálatokat követően: a palota a Sf. Iosif Mărturisitorul Lelkipásztori Kulturális Központnak ad majd otthont.

A projekt részletei:

Cím: Iuliu Maniu u 31, Máramarossziget, Máramaros megye

Kedvezményezett: Máramaros és Szatmár Megyei Ortodox Püspökség

A projekt címe: A máramarosszigeti Kultúrpalota állagmegőrzése, felújítása, és értékeinek előtérbe helyezése új rendeltetetáse, a Sf. Iosif Mărturisitorul Lelkipásztori Kulturális Központként

Generáltervezés: ARH SERVICE GUTTMANN&COMP

Szerkezetmérnöki tervezés: Moebius Engineering

Állapot: kivitelezési munkálatok folyamatban

Az épület jelentőségéről:

A máramarosszigeti Kultúrpalota a jelenlegi cikk írásakor 108 éves, és korábban, a jelenlegi project előtt még egyszer sem újították fel. Az eklektikus (történelmi – romantikus) építészeti stílus, amelyet dr. arh. Guttmann Szabolcs és Weisz Attila művészettörténész ismertet tanulmányában a következő megkülönböztető jegyeket ötvözi, amelyeknek köszönhetően az épületet az országos épített örökség része: volumetrikus, vízszintes építészeti kompozíció és tartószerkezet, az eredeti rendeltetés, az adott korban innovatív technológia alkalmazása.

A város történelmi központjában található épület négy oszlopával és várkapuszerű bejáratával erődítményre emlékeztet, akárcsak a firenzei vár. Az épület robusztus sziluettjéből, melynek alapja az emelt földszintes, kővel borított alsó, majd az ezen helyezkedő, szintén magas további két szint és manzárd, amelyekből a függőleges vonalak törnek elő.

A Moebius Engineering & Design csapata fontosnak tartja kiemelni a lépcsőház hexagonális tartószerkezetét, a födémeket, valamint az északerdélyi régióban úttörő módon először használt vasbetont.

A máramarosszigeti Kultúrpalota felújítását célul kitűző előtanulmányokat 2016-ban végezték, a kivitelezés pedig javában zajlik és a tervek szerint 2020-ban át is adják a felújított épületet. Tartószerkezeti műszaki szakértőként a Moebius Engineering csapata a projekthez kapcsolódó művezetést is vállata. technikai segítségnyújtásért is felel.

További részletekért és hasonló projektekkel kapcsolatos információkért bizalommal vegyék fel a kapcsolatot csapatunkkal ezeken az elérhetőségeken.

Share this post