Reabilitarea fațadei Palatului Bánffy, Cluj-Napoca
În vara anului 2018, echipa Moebius Engineering a realizat scanarea cu tehnologie 3D a fațadei renumitului Palat Bánffy din Cluj-Napoca, unul din edificiile cele mai reprezentative pentru stilul baroc din Transilvania secolului XVIII, care în prezent adăpostește Muzeul de Artă al orașului. Ulterior scanării, un amplu proiect de reabilitare a fațadei a fost demarat sub coordonarea proiectantlui general K&K Studio. În continuare, echipa noastră s-a ocupat de proiectarea aspectelor ce țin de rezistență din cadrul proiectului de reabilitare. Lucrările fiind în curs, dorim să împărtășim puțin din frumusețea acestei reabilitări semnificative pentru comunitate.
Date proiect:
- Cod monument: CJ-II-m-A-07497
- Adresa: Cluj-Napoca, Piața Unirii
- Proiectare generală: K&K Studio
- Structura de rezistență: Moebius Engineering
- Status: în curs
Despre monumentul istoric și însemnătatea sa:
Construit între anii 1774 – 1785 de către contele Bánffy György, palatul ce îi poartă numele – Palatul Bánffy – este opera arhitectului și pietrarului german Johann Eberhard Blaumann. În realizarea elementelor de piatră arhitectul a fost ajutat de meşteri sibieni şi clujeni (Josef Edlinger, Josef Hoffmayer), aceştia fiind conduşi de Gottfried Hartmann ( carea realizat balconul cu coloane). Conform studiilor, edificiul este considerat cel mai reprezentativ imobil în stil baroc din Transilvania.
Faţada principală cu 15 axe de goluri, are un rezalit central de plan arcuit, care susţine balconul cu coloane (loggia). Între golurile balconului au fost amplasate tablele de comemorare ale vizitelor imperiale.
Printre elementele distinctive ale palatului menționăm decorul sculptural al palatului, realizat de Anton Schuchbauer: frontispiciul rococo ce poartă blazonul familiei Bánffy, cele șase statui ale personajelor din mitologia antică – Hercule, Apollo, Marte, Minerva (Atena), Diana și Perseu, precum și cele opt urne de pe aticul fațadei. Balconul faţadei din spate este susţinut de trei grifoni, iar ancadramentele semicirculare ale etajului sunt decorate cu busturi alegorice: cele patru elemente principale (Focul, Apa, Aerul, Pământul), cele patru anotimpuri şi cele patru continente (Europa, Asia, Africa, America).
Programul iconografic special al clădirii, ilustrează totalitatea şi echilibrul simbolic al lumii.
Din 1951, Palatului Bánffy i s-a conferit rolul de spațiu expozițional, aici funcționând Muzeul de Artă din Cluj, al cărui impresionant patrimoniu de pictură, grafică și artă decorative atrage turiștii an de an.
Pentru mai multe detalii, sau proiecte similare vă invităm să ne scrieți aici.