Reabilitarea Castelului Bethlen si a Parcului Dendrologic al Castelului Bethlen din Arcalia

Reabilitarea Castelului Bethlen si a Parcului Dendrologic al Castelului Bethlen din Arcalia este un proiect de reabilitare și modernizare infrastructură educațională la care alături de KK Studio de proiectare, echipa Moebius a contribuit la proiectarea structural a complexului.

Castelul Bethlen construit în stil mauro-bizantin, singurul de acest fel din Transilvania(!) și Parcul Dendrologic Bethlen din Arcalia este un complex unde studenții din cadrul Universității Babeș-Bolyai își desfășoară practica în domeniul științei naturii, mediului înconjurător si al biologiei.

Proiectul de reabiliare a demarat în cadrul  biroului KK Studio de Proiectare în 2015 cu o documentatie PUZ, urmată de o serie de studii de soluție legate ri de restaurarea construcțiilor existente, de revitalizarea parcului dendrologic și de extindere a infrastructurii educaționale existente cu facilități pentru studiu și cercetare dublate cu facilități de cazare și relaxare pentru studenți și cadre universitare.

Date proiect:

  • Adresa: sat Arcalia, județul Bistrița-Năsăud
  • Denumirea proiectului: Reabilitare și modernizare infrastructură educațională Arcalia
  • Proiectare de arhitectură: KK Studio de Proiectare SRL
  • Proiectant de specialitate rezistență: MOEBIUS ONLINE S.R.L.
  • Status: în curs de execuție

Prezentare și scurt istoric al Castelului Bethlen si al Parcului Dendrologic Arcalia:

Atestată documentar în prima jumătate a secolului al XIV -lea, Arcalia este una dintre cele mai vechi așezări din judeţului Bistriţa-Năsăud.

Conform surselor istorice, în 1673 Arcalia intră în posesia familiei nobiliare Bánffy, iar în următoarele două secole a fost moștenită de către membrii familiei Bethlen. În zorile secolului XIX, contele János Bethlen susține modernizarea domeniului Arcalia, amenajând unul dintre primele parcuri în stil englezesc din Transilvania și înființează o herghelie cu vestite rase de cai.

În jurul anilor 1880, Béla Bethlen, un descendent al familiei contelui Bethlen, a reamenajat vechiul parc, transformându-l în parcul dendrologic existent și astăzi, cu o varietate de peste 150 de specii de arbori şi arbuşti.

Tot Béla Bethlen, a dispus și construirea castelului în stil mauro-bizantin, singurul de acest fel din Transilvania. Castelul şi anexele sale se află în partea estică a parcului, pe axul nord est-sud vest.

Tumultul istoric al primei părți a secolului XX se termină cu naţionalizarea domeniului în 1949 şi transformarea sa în magazin sătesc, staţiune de maşini agricole, apoi în tabără pentru pionieri.

În 1963, domeniul Arcalia a fost preluat de Universitatea Babeş-Bolyai. Timp de trei decenii, aici a funcţionat Centrul de Cercetări Biologice şi Geologice, constituind de asemenea o bază pentru practica de vară a studenţilor. În octombrie 1998, prin ordin al Ministerului Educației Naționale, la Arcalia s-a înființat Centrul Regional al Francofoniei, sub egida Universității Babeș-Bolyai.

În prezent, complexul urmează a fi reabilitat și extins cu noi funcționalități pentru a-I reda frumusețea de odinioară dar și un orizont nou pentru viitor. Ne bucurâm că echipele Moebius Engineering & Design și KK Proiectare SRL fac parte din acest process spectaculos.

Vom reveni cu detalii din teren în curând!

Pentru mai multe detalii, sau proiecte similare vă invităm să ne scrieți aici.

Share this post