Reabilitarea Bisericii Reformate Turda Nouă și a zidului de incintă

Reabilitarea Bisericii Reformate Turda Nouă și a zidului de incintă este un proiect demarat în 2018 în care echipa Moebius Engineering & Design este responsabilă de proiectarea generală.

Ne bucurăm că acest monument datând din secolul XVI, cu o istorie zbuciumată este în curs de reabilitare. Aflându-se la faza de autorizație de construcție, dorim să vă prezentăm câteva detalii despre proiect.

Date proiect:

  • Adresa: Turda, jud. Cluj
  • Denumirea proiectului: Reabilitarea Bisericii Reformate Turda Nouă și a zidului de incintă
  • Proiectare de arhitectură: dr. arh. Guttmann Szabolcs, arh. Kulcsár András, arh. Lukács Emese, arh. stag. Rațiu Bianca
  • Proiectant de specialitate rezistență: MOEBIUS ONLINE S.R.L. (ing. Kis Alpár-Sándor, ing. Rózsa Eszter)
  • Status: autorizație de construire

Prezentare și scurt istoric al Bisericii Reformate Turda Nouă:

Conform surselor documnetare și istorice, biserica a fost edificată pe amplasamentul unei biserici romano-catolice din 1179. Odată cu asedierea așezării urbane Turda, de către trupele tătare, biserica a fost distrusă în 1241.

Reconstrucția bisericii este demarată sub ordinal regelui Carol Robert de Anjou (1288-1342) în cinstea Sf. Ladislau, în stil gotic timpuriu.

Odată cu restaurarea din 1504, marcată, pe contrafortul de sud al corului, stilul gotic timpuriu (evidențiat la sanctuar și sacristie) se modifică într-un stil gotic târziu, care se păstrează până azi. Consolele actuale sunt în stil Empire, iar clopotnița în stil baroc.

Un element remarcabil este zidul fortoficat, construit în secolul al XV-lea în jurul bisericii, în formă elipsoidală, înalt de 4-5 m, cu 7 bastioane. Din bastioanele semicirculare a mai rămas doar unul singur care a fost totodata și locuința clopotarului, având incizat anul 1870. S-a păstrat până azi și bastionul patrat, care servește de intrare în curte (Turnul poarta de acces).

În partea de nord-vest se observă în zid urma unui portal încheiat în arc frânt și alături inscripția: RENOVATUM ANNO 1740 TEMPORE CURATORIS KOMIVES.

În anul 2020, proiectul de reabilitare se află la faza autorizării pentru construire ca un corolar al muncii de proiecatre arhitetcurală și structural începute în 2018.

Vom reveni cu detalii din teren în curând!

Pentru mai multe detalii, sau proiecte similare vă invităm să ne scrieți aici.

Share this post