Reabilitarea Bisericii Reformate din Stejeriș, județul Cluj.

Stejeriș (în maghiară Kercsed) este un sat din comuna Moldovenești, județul Cluj, care până în 1876 a aparțiunt Scaunului Secuiesc al Arieșului. Așezarea este vizitată pentru trei obiective istorice importante: Tumulii preistorici din punctul „Gâlmeie”,  așezarea medievală din perioada sec. IX-XI din punctul „Izvorul Rece” și biserica reformată a satului. 

În 2020, echipa Moebius Engineering& Design anunță pregătirea predării proiectului de rezistență aferent reabilitării acestei biserici.

Date proiect:

  • Cod monument: CJ-II-m-B-07765
  • Adresa: Stejeriș, jud. Cluj
  • Structura de rezistență: Moebius Engineering
  • Status:  pregătire predare proiect

Despre monumentul istoric și însemnătatea sa:

Conform izvoarelor istorice satul avusese o biserică parohială construită în 1332, ridicată pe o fundație circulară. Incendiul lobonților din anul 1703, din timpul Răscoalei lui Rákóczi a distrus acest edificiu, iar o nouă biserică a fost reconstruită în anul 1714. Această biserică este actuala Biserică Reformată din Stejeris, încsrisă în lista monumentelor istorice din județul Cluj.

Se remarcă turnul bisericii datând din 1726 și extinderile realizate în 1861. Din punct de vedere ornamental, am descoperit din nou un frumos tavan din casete de lemn pictate ce datează din jurul anilor 1782-1783

Moebius Engineering & Design și-a asumat proiectarea de rezistență din cadrul proiectului de reabilitare a Bisericii Reformate din Stejeriș. Proiectul urmează să fie predat în perioada următoare, în funcție de avizele de rigoare.

Pentru mai multe detalii, sau proiecte similare vă invităm să ne scrieți aici.

Share this post