Reabilitarea Bisericii Reformate din Teiuș, județul Alba

Teiuș, (în maghiară Tövis, în germană Dornstadt, Dornen, în traducere „Spini“) este un mic oraș din județul Alba, unde, în prezent trei lăcașuri de cult sunt declarate monumente istorice. Unul din aceste monumente este Biserica Reformată din Teiuș, un edificiu început în perioada medievală, în stil arhitectural bazilical,

În acest an, echipa Moebius Engineering& Design anunță pregătirea studiilor preliminare și proiectării în vederea reabilitării acestui monument remarcabil din Transilvania.

Date proiect:

  • Cod monument: AB-II-m-A-00373
  • Adresa: Teiuș, jud. Alba
  • Structura de rezistență: Moebius Engineering
  • Status:  pregătire proiect și studii preliminarii

Despre monumentul istoric și însemnătatea sa:

Istoria Bisericii Reformate din Teiuș este una zbuciumată și începe undeva după invazia tătară în Transilvania, în secolul XIII, deși nu s-a putut stabili cu precizie anul construcției. Dimensiunile și caracterul decorativ deosebit al edificiului indică importanța sa și a localității aflată la răscruce de drumuri.

Biserica din piatră, inițial în stil romanic a fost refăcută mulți ani mai târziu în stil gotic.

  • Elementele remniscente romanice se regăsesc parțial prin elemente exterioare precum turla cu ziduri masive pe pereții navei centrale, stâlpi de piatră dreptunghilară sau arhivolte semicriculare, și interioare precum arcul de troumf semicircular pe pilastri cu cornișe.
  • Elementele de stil gotic sunt ferestrele clopotnitei, portalul vestic, intrarea principală de azi și fereastra îngemănată din partea de sus a altarului, descoperotă în secolul XX cu ocazia restaurării din 1969. Ornamentele cu frunze de viță de vie pe portalul de vest și  prezența arcurilor frânte sunt iarăși o mărturie a stilului gotic transilvan.

Moebius Engineering & Design a acceptat provocarea de a contribui la reabilitarea Bisericii Reformate din Teiuș prin studii de specialitate și proiecatrea de rezisntență. Ulterior studiilor, vom reveni cu noutăți din teren.

Pentru mai multe detalii, sau proiecte similare vă invităm să ne scrieți aici.

Share this post