Reabilitarea Bisericii Reformate din Strugureni, județul Bistrița-Năsăud.

Proiectul de reabilitare a Bisericii Reformate din Strugureni (în maghiară Mezőveresegyháza, în germană Rothkirchen), comuna Chiochiș, din județul Bistrița-Năsăud, se află în faza de licitare a lucrărilor de execuție.

Echipa Moebius Engineering & Design a realizat proiectarea structurală a reabilitării ansamblului de monumente istorice compus din: biserica reformată și turnul clopotniței din lemn.

Date proiect:

  • Cod monument: BN-II-a-A-01706
  • Adresa: Strugureni, jud. Bistrița-Năsăud
  • Structura de rezistență: Moebius Engineering
  • Status: licitație lucrări de execuție

Despre monumentul istoric și însemnătatea sa:

Fondată în secolul XII, Biserica satului Strugureni a fost inițial construită în stil romanic. Datorită evenimentelor istorice, edificiul inițial a fost reconstruit în secolul XV, dar de acaesată dată în stil gotic. Conform izovoarelor istorice, anul 1694 a fost fatidic pentru satul Strugureni, fiind distrus aproape în totalitate, cu excepția bisericii care a rezistat și s-a păstrat nealterată.

Odată cu trecerea timpului, au fost necesare lucrări majore de renovare, acestea fiind datate în anii 1772 și 1884.

De remarcat este că biserica nu are turn prorpiu, în schimb în jurul anului 1664 a fost construită clopotnița din lemn – care inițial era amplasată în centrul satului și ulterior a fost instalat în apropierea bisericii.

Moebius Engineering & Design a realizat proiectarea de rezistență din cadrul proiectului de reabilitare a Bisericii Reformate din Strugureni.  În prezent, așteptăm finalizarea licitației pentru execuție pentru a putea demara lucrările propriu-zise.

Pentru mai multe detalii, sau proiecte similare vă invităm să ne scrieți aici.

Share this post