Reabilitarea Bisericii Reformate din Ciumăfaia, județul Cluj.

Lucrul la proiectul de reabilitare a Bisericii Reformate din Ciumăfaia (în în maghiară Csomafája), comuna Borșa, din județul Cluj, a început în anul 2020. În prezent se realizează studiile preliminare de specialitate: studiul geotehnic, expertiza tehnică, studiul de fizica construcției, studiul de biologia construcției.

Echipa Moebius Engineering & Design participă cu expertiza de profil al realizarea studiilor tehnice și va prelua proiectarea structurală din cadrul proiectului de reabilitare a monumentului istoric.

Date proiect:

  • Cod monument: CJ-II-m-B-07570.
  • Adresa: sat Ciumăfaia, jud. Cluj
  • Structura de rezistență: Moebius Engineering
  • Status: studii preliminare

Despre monumentul istoric și însemnătatea sa:

Ciumăfaia face parte din repertoriul așezărilor rurale din Dacia Romană unde s-a descoperit un altar votiv dedicat zeului Hercule Magusanus, o divinitate adorată în antichitate de militarii romani din Batavia (in zona Germaniei). În prezent comunitatea satului se reunește în jurul a două biserici – una ortodoxă și una reformată.

Biserica Reformată din Ciumăfaia a fost datată ca fiind construită în secolul XVI. Elementele remarcabile din cadrul monumentului sunt amvonul construit în anul 1745 de David Sipos, portalul de piatra al bisericii, portalul de lemn, balconul cu orga, tavanul casetat, turnul de lemn cu clopotnita si pietrele funerare din jurul bisericii.

Pe măsură ce studiile de specialitate se vor finaliza, vom reveni cu mai multe informații actualizate despre monument și istoria sa.

Pentru mai multe detalii, sau proiecte similare vă invităm să ne scrieți aici.

Share this post