Execuție lucrări de reabilitare a Bisericii Greco-Catolice din Peleș, județul Satu-Mare.

Avem plăcerea de a vă informa că lucrările de execuție aferente proiectului de reabilitare a Bisericii Greco-Catolice din Peleș, Satu-Mare sunt în plină desfășurare.

Edificiul bisericii este clasificat ca monument istoric și se remarcă prin iconostasul cu icoane în stil bizantin, a cărui restaurare de asemenea este o lucrare importantă din proiect.

Date proiect:

  • Cod monument: SM–II–m–B– 05343
  • Adresa: Peleș, jud. Satu-Mare
  • Structura de rezistență: Moebius Engineering
  • Status:  lucrări de execuție

Despre monumentul istoric și însemnătatea sa:

Construită lângă vechea biserică de lemn a satului, în jurul anului 1821, de data acesta din cărămidă, Biserica greco-catolică din Peleș adăpostește în prezent valoroase elemente artistice precum iconostasul primit în 1907 și altarul primit în 1913 primite din partea firmei Rétay şi Benedek din Budapesta, cu ornamentaţie în stil istoricist şi picturi de inspiraţie bizantină.

Tezaurul descoperit în podul bisericii este icoana Născătoarei de Dumnezeu, o icoană deosebită realizată în tehnica tradiţională, Maria ținându-l pe mâna dreaptă pe Pruncul Isus, iar cu cea stângă aratând spre El, „Hodighitria” făcând parte din tipul de icoană „Călăuzitoare”.

Moebius Engineering & Design a realizat proiectarea de rezistență din cadrul proiectului de reabilitare a Bisericii greco-catolice din Peleș și acordă asistență tehnică pentru faza de execuție a lucrărilor de resort. Ne bucurăm că putem contribui la redarea acestui frumos lăcaș comunității creștine din localitatea Peleș. Vom reveni cu imagini noi cât de curând posibil!

Pentru mai multe detalii, sau proiecte similare vă invităm să ne scrieți aici.

Share this post